sâmbătă, 1 iunie 2013

Problemele de mediu ale comunităţii, în atenţia societăţii civile

Ieşită, oarecum, din atenţia publicului gălăţean, în ultimii aproximativ doi ani, una dintre cele mai titrahttp://www.cceg.ro/ro/te organizaţii neguvernamentale de mediu din România, Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi (CCEG), a revenit, zilele acestea cu multe noutăţi în ce priveşte proiectele derulate dar şi  pentru a atrage un semnal de alarmă asupra problemelor întâmpinate de către societatea civilă, în realizarea proiectelor finanţate prin programe internaţionale.
Una dintre cele mai "supărătoare"situaţii, potrivit reprezentanţilor CCEG (vezi foto, de la stânga la dreapta: Mirela Leonte - director proiecte, Petruţa Moisi - preşedinte, Stelian Chivu - expert), a fost identificată în procedura de accesare a fondurilor europene care "este extrem de stufoasă".
"Am constatat, că în loc să ne concentrăm resursele pe proiectul propriuzis, circa 80% din timpul de lucru suntem obligaţi să îl folosim pentru managementul documentelor, a legislaţiei şi a procedurilor de aplicare a măsurilor indicate de programele aferente",
a declarat prof. Petruţa Moisi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul săptămânii, la sediul centrului.
Totodată, cunoscut fiind drept un centru de furnizare a informaţiei specializate de mediu, CCEG are o colaborare permanentă cu Biroul european de Mediu al Comisiei Europene.
prof. Petruţa Mosi,
atenţionând asupra
proiectelor de infrastructură
periculoase pentru comunitate
Din această perspectivă, preşedintele asociaţiei gălăţene a anunţat public că va trimite ministrului Mediului din România, Rovana Plumb, o scrisoare de atenţionare privind problematica de mediu de interes pentru comunităţi dar şi indicarea acelor domenii în care derapajele se pot intensifica.

"Este cunoscut faptul că a fost declanşată procedura de infrigement asupra României în ceea ce priveşte nerespectarea calităţii aerului. Din această cauză, de exemplu, la Galaţi autorităţile trebuie să fie atente la investiţiile şi proiectele care pot pune în pericol mediul înconjurător, aerul, apa şi sănătatea oamenilor".

Astfel, pe baza informărilor oficiale, la nivel instituţional, şi România va putea să îşi adapteze corespunzător legislaţia şi va lua măsurile potrivite, pentru a nu mai fi criticată de organismele internaţionale sau chiar penalizată financiar privind:
  • domeniul surselor regenerabile,
  • domeniul gazelor de seră,
  • eficientizarea procedurilor şi a folosirii judicioase a resurselor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu